Preken Treenighetssøndag


Preken blomstergudstjeneste Haughom kapell

søndag, 12. juni 2022

Offer: Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag

VIPPS: Haughom kapell

Kjære menighet.

Da Gud skapte verden skapte han ikke bare himmel og jord, måne og sol, vann, planter, dyr og mennesker. Han skapte et hav av farger, mange farger. Da vi flyttet til Norge la jeg merke til et landskap som lyste i andre farger enn jeg var vant til. Jeg hadde for eksempel aldri sett så mange nyanser av blått før.

Landskapets farge følger himmelens farge, men hvilken farge har himmelen?

I går var himmelen stort sett bare grå. I juni ville jeg foretrukket at himmelen var blå, eller i det minste blå og hvit, men himmelen vår kan ha mange forskjellige farger. Vi har alle opplevd dette:

Forrige helg, på pinsedagen var den virkelig knallblå! Knapt en sky på himmelen - en drøm!

Om kvelden, når solen går ned, stråler himmelen i oransje. Avhengig av været kan det til og med bli en skikkelig rød solnedgang.

Det blir veldig skummelt når himmelen blir svart under et uvær. Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor skyer som faktisk er hvite kan bli svarte ...

Ja, himmelen er ikke alltid blå, den kan ha mange forskjellige farger. Blå, grå, svart, oransje, rød ... så jeg kan ikke helt bestemme hvilken farge himmelen egentlig har. Alt jeg kan si er hvilken farge jeg ser.

Kan det være slik at dette ikke bare er tilfelle med himmelen? Kan man kanskje sammenligne Gud med farger? Gud er usynlig, så det er vanskelig å si noe om ham. Tross alt lærer vi noe om ham av andre mennesker, vi gjør våre erfaringer, vi har våre tanker om Gud ...  Hvilken farge har Gud?

For eksempel – Grønn. Når jeg er ute nå, ser jeg hvordan løvtrærne har fått sine knallgrønne blader. For meg er grønn fargen på livet, på håpet. Etter en lang og mørk vinter kommer vår og sommer, hvert år igjen.

Bibelen forteller oss at Gud skapte denne verden som en stor hage der alt har sin plass. En hage hvor vi kan finne alt vi trenger for å leve.

Ja, grønt, for meg er det en farge som passer fantastisk med Guds. Fargen på livet og håpet.

Eller rødt?  Rødt er kjærlighetens farge! Roser er røde, eller den romantiske solnedgangen eller leppene våre. Rødt er også fargen på varme og ild.

Så mange steder i Bibelen står det: «Gud er kjærlighet». Han elsker oss mennesker. Jesus sa igjen og igjen hvor viktig det er at vi elsker hverandre. Fordi kjærlighet gjør verden varmere, vennligere, mer verdt å leve i. «Elsk din neste som deg selv.» sa han! Også den som irriterer deg og den du absolutt ikke liker. Da vil jeg helst svare: Kjære Jesus, det er faktisk ikke så lett. Her har jeg mine grenser.

Hva ville Jesus svart da? Kanskje: Ja, det er virkelig vanskelig hvis du bare ser på det synlige, men det synlige sier ikke mye om et menneske. Da er det mye du ikke vet om et menneske. Det hjelper å huske på at du ikke kan presse et menneske til å bli et bedre menneske. Det du kan gjøre er å se på hvor mye kjærlighet du kan gi av den kjærligheten Gud har lagt i deg da han skapte deg. Det kan skje et under, bibelen har mange historier som forteller om det.

Noen ganger opplever vi alt er grått. Denne fargen følger også med når jeg tenker på Gud. Noen ganger er alt grått. Ingen perspektiv! Jeg forstår ikke hvorfor det skjer så mye vondt. Hvorfor Gud ikke hjelper. Det er irriterende, men noen ganger er det et tykt skydekke mellom meg og Gud. Dette er virkelig vanskelige perioder for meg. Ingen grønn av håp, ingen rød av kjærlighet. Noen ganger må man bare kjempe seg gjennom og holde ut til de lyse fargene dukker opp igjen.

Da har jeg kanskje behov for lilla, stillhetens, roens og refleksjonens farge. Ta det med ro, alt ordner seg. Hold ut med din tro, ha tillitt til du er klar for å se gulfargen igjen. Solen er gul. Denne fargen står for lykke, optimisme og selvtillit. Jeg vil ha mye gult.

I dag er det blomstergudstjeneste. Kirken vår er fullt av blomster i alle farger. Blomstenes skjønnhet forteller oss om Guds skaperverk hvor alt har sin verdi i seg selv, fordi alt Gud skapte er en del av ham og hellig.

Blomstenes farger kan også fortelle om livene våre som er dyrebar for Gud, uansett i hvilken farge livet vårt viser seg for øyeblikket.

Ære være Faderen og Sønnen og Den hellige Ånd som var, er og blir en sann Gud fra evighet til evighet. Amen

Tilbake